Kokböcker i alla ära, men något måste man ju dricka till maten! Delikat har valt ut tio vinböcker som inspirerar till nya upptäckter – från naturviner och champagne till och sherry. Skål!
Naturligt vin
Emil Broomé och Emil Arvidsson
När den här personliga reportageboken gavs ut 2013 var det den första boken på svenska som på allvar förklarade tjusningen med naturviner. Här reser vinimportörerna Emil Broomé och Ulf Ringius – vännerna som grundade Vin & Natur – till Frankrike tillsammans med journalisten Emil Arvidson, för att besöka några av naturvinsvärldens pionjärer och fantaster. Den nya upplagan som kommer i sommar har ett nyskrivet kapitel som reder ut hur naturvinsscenen mår idag.
Ordet och vinet: vinets roll i svensk litteratur
Johan Stenström
Litteraturvetaren Johan Stenström har tagit hjälp av litteraturhistorien för att kartlägga vinets användning i Sverige, från 1300-tal till tidigt 1900-tal. Han hittar champagne hos Victoria Benedictsson, portvin hos Fredrika Bremer, Emilie Flygare-Carlén och Ola Hansson och lite allt möjligt hos Bellman. Genom åren har vinet gått från nattvardsdryck under medeltiden till måltidsdryck. Först för de mest förmögna, senare även för allmänheten. En bok för dem som gillar böcker – och vin.
Vin med ny adress
Alf Tumble
I ”Vin med adress” reste vinskribenten Alf Tumble till tio klassiska vinregioner för att undersöka vinets terroir. Varför passar vinet bäst till råvaror som odlats i närheten? Vad har platsen egentligen för betydelse för smaken? Uppföljaren handlar istället om delar av den ”nya” vinvärlden, med länder som Japan, Grekland, England och Georgien. På vissa platser har man odlat vin i flera tusen år, på andra har man precis börjat. Bland annat skapar klimatförändringarna förutsättningar för vinodling på tidigare omöjliga ställen. Här får vi lära oss allt om de nya adresserna.
Nyfiken på naturvin
Mats-Eric Nilsson
Även Mats-Eric Nilsson, som blivit känd för att gå till botten med olika typer av matfusk, har skrivit en bok om naturviner. Det är såklart fullkomligt logiskt: här hittar man motsatsen till industriellt framställda viner där bekämpningsmedel och onödiga tillsatser är tillåtna. Med utgångspunkt i sydfranska Langedoc fungerar den här boken som en guide till småskaliga viner och producenter. Hur sållar man i naturvinsutbudet? Vad ska en flaska kosta? Och hur smakar egentligen ett orange vin?
Vinet & maten: grunderna, idéerna, det perfekta mötet
Michel Jamais
Här står smaken i fokus. Närmare bestämt smaken på vinet i kombination med smaken på maten. Vinspecialisten Michel Jamais har skrivit flera böcker om vin, sprit och öl och här tipsar han läsaren om hur man väljer rätt vin till maten. Han lär ut knep och metoder för att skapa de optimala måltiderna och förklarar varför vissa viner passar bättre ihop med vissa råvaror och ingredienser än andra. Med den här boken är du bara ett steg ifrån en underbar mat- och vinupplevelse.
Champagne och andra bubblor
Fredrik Schelin
Givetvis måste man äga en bok om bubbel. Här skriver champagnekännaren Fredrik Schelin inte bara om den mest ädla drycken champagne, utan även om mousserande viner som cava, prosecco och crémant. Utöver besök hos vinproducenter i bland annat Frankrike, Italien, Spanien och Sverige, får vi lära oss om champagnemetoden, olika typer av druvor, terroir, klimatförändringarnas påverkan på champagneproduktionen och mycket mer.
Vin från A till Ö
Frida Lund
Måste det vara så svårt med vin? Nej, insåg Frida Lund när hon började gräva djupare i sitt vinintresse. Den här boken är för alla som känner som hon: att intresset är stort men kunskapen lite mindre. Med utgångspunkt i vad man gillar och inte hur mycket man kan, guidas läsaren genom vinets fascinerande värld. Boken är en lättsam handbok i konsten att beställa vin på restaurang, glasets betydelse för olika viner och hur man ska tänka när man väljer vin till en middag hemma.
Stora vinskolan: din kompletta guide till vinkunskap
Mikael Mölstad
Den kanske mest kompletta vinskolan som getts ut i Sverige har nu kommit i en ny upplaga, med nya texter och bilder. Boken är indelad i tolv kapitel, där dryckesskribenten Mikael Mölstad lär ut det mesta man behöver veta om vin. Han går pedagogiskt igenom områden som vinhistoria, olika druvor, vintillverkning, vinlagring samt mat och vin. En bok för alla som gillar vin, oavsett om man är nybörjare eller mer erfaren.
Champagne Magnum Opus
Richard Juhlin
För den som verkligen snöat in på de ädlaste av bubblor, är detta helt rätt bok. Under fyra decennier har champagneexperten Richard Juhlin gått igenom alla viktiga champagner som finns kvar. Resultatet är denna bok, som presenterar 13 000 olika champagner och dessutom berättar allt man behöver veta om drycken. Den maffiga boken väger strax över 1,2 kilo, vilket vittnar om dess fullmatade innehåll.
Fino! – världens bästa vin
Johan Franco Cereceda
En hyllning till sherryn – en dryck som vi främst förknippar med desserter, men som fungerar utmärkt till mat. Den torra sherryn har fått alldeles för lite uppmärksamhet i Sverige och det vill Johan Franco Cereceda ändra på. Han reser till den spanska Atlantkusten för att hälsa på hos odlare, producenter och sherrykännare och redogör sedan för tillverkningsprocess, lagring och hur man bäst njuter av drycken. Sherryn är komplex och passar till det mesta som läggs på tallriken.